5 kroků, jak ovládnout magický poměr 5:1

Podle Daniela Kahnemana, držitele Nobelovy ceny, prožijeme každý den okolo 20.000 momentů. Moment je definován několika vteřinami, během kterých mozek zaznamená novou zkušenost. Kvalitu prožitých dní hodnotí náš mozek na základě rozdělení momentů na pozitivní, negativní nebo neutrální. Neutrální momenty si však málokdy pamatujeme. Zdá se, že jejich celkový součet a množství pozitivních versus negativních momentů tvoří naši celkovou náladu.

Přítomnost pozitivních interakcí každý den je naprosto klíčová. Pro zdravý vztah jsou však oba póly důležité. Pozitvní věci umožňují propojení partnerů, posilují důvěru a stabilizují vztah. Negativní zase posouvají vztah kupředu a díky nim si uvědomujeme svoje indiviudální potřeby. Vědci v čele s Johnem Gottmanem, zakladatelem Gottmanova institutu, ověřili, že to, co výrazně ovlivňuje náš život, je poměr mezi nimi. A dokonce tak moc, že dokáže předpovědět s neuvěřitelnou přesností téměř všechno – od výkonu v práci po pravděpodobnost rozvodu.


Dříve než si řekneme, co v praxi poměr 5:1 znamená, možná vás zaujme, že John Gottman poznal 700 čerstvě sezdaných párů a na základě 15 minutové konverzace, během které skóroval pozitivní a negativní interakce, předpověděl, zda spolu páry zůstanou a nebo v následujících letech požádají o rozvod. Po deseti letech se ukázalo, že předpověděl rozvod s přesností 94%.


Jeho největším zjištěním bylo právě pravidlo 5:1. Abyste mohli být v manželství šťastní, poměr pozitivních interakcí k těm negativním musí být větší než 5:1. Jakmile se poměr snižuje pod 5:1, manželství se potýká s problémy. A pro zajímavost, poměr párů, které se nakonec rozvedly, byl okolo 0,77:1, to znamená tři pozitivní interakce na čtyři negativní.

Co si z toho můžeme vzít do svého vztahu?
 

  1. Nemůžeme mít pod kontrolou něco, o čem ani nevíme. Kdo neví o pravidlu 5:1, možná se ani nezamýšlí, jaké interakce denně prožívá se svým partnerem. Vědět to, znamená mít poměr pozitivních a negativních interakcí pod kontrolou. Zaměřte se následující dny na vaše interakce s partnerem a zmapujte, které z nich vám přinášejí dobrý pocit a radost. Jsou to ranní okmažiky u snídaně, kdy máte prostor si popovídat, smska, kterou si vyměníte v průběhu dne nebo večer, když si společně po dlouhém dni lehnete do postele? Každý okamžik se počítá!
     
  2. Negativní je silnější než pozitivní. Jen si to představte, zkritizovali jste svou ženu před jejími přáteli. Mysleli jste si, že jí to vynahradíte večeří. Vždyť za jednu chybu jedna kompenzace. Omyl! Sami znáte, že partnerka vydrží být naštvaná mnohem déle a že jedna večeře rozhodně nestačí. Jedna negativní interakce ubližuje nám a našemu vztahu víc než jedna pozitivní interakce vztahu pomáhá. Proto mějte na paměti, když už chybu uděláte a něčím ublížíte svému partnerovi nebo partnerce, nečekejte, že to zachrání jedno smířlivé gesto. Snažte se a udělejte několik příjemných věcí, díky kterým se váš partner může zotavit a překonat negativní zážitek.
     
  3. Kam zaměřujeme pozornost, tam teče energie. Soustředíme-li se na to, co v našem vztahu nefunguje, jen posilujeme negativní interakce a jejich vliv. Naopak, když se zaměříme na hezké okamžiky v našem vztahu, a dokážeme je i zpětně ocenit, můžeme dělat zázraky. Stačí, když partnerovi mimoděk v autě řeknete: “lásko, včerejší večer, když jsme se spolu dívali na film, se mi moc líbil.”
     
  4. Udržet zdravý poměr vyžaduje úsilí. Může být náročné ve vztahu dlouhodobě udržovat poměr větší než 5:1. Právě proto je víc než strategické si pozitivní věci plánovat. Stejně jako si do diáře píšete schůzku s klientem nebo rodinnou oslavu, napište si tam “poslat jí milý obrázek” nebo “koupit mu oblíbené chipsy k filmu”. Udělejte to a budete překvapení, jak jednodušší Váš život ve dvou bude.
     
  5. Začněte u sebe. Nic neubližuje vašemu vztahu tak, jako výčitky vašemu partnerovi, že se dostatečně nestárá o váš poměr. Tím způsobujete vy sami negativní interakci. Vynechte výčitky a rovnou udělejte něco hezkého. Je dokázáno, že dělat radost druhým nám aktivuje stejné nervové centrum, jako když sami dostáváme odměnu nebo dárek. Děláte to vlastně pro sebe!

Ať se něco hezkého stane u vás doma už dnes!
(více o Johnu Gottmanovi se můžete dozvědět na jeho oficiálních stránkách)