Jak si vybrat vhodného psychoterapeuta

Rozhodnout se pro psychoterapii je prvním krokem. Jak si však vybrat vhodného psychoterapeuta?
Nemusí to být v dnešní době úplně jednoduchý proces, tak jsem Vám to sepsala v bodech, jak postupovat.

1. ZDARMA NEBO ZA PENÍZE.

V případě, že zdarma, můžete vyhledat různé organizace, které služby poskytují, například "Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy", nebo zajít za Vašim obvodním doktorem a poprosit o žádanku k psychologovi, který pracuje na pojišťovnu.
Pokud si můžete dovolit za terapii zaplatit, počítejte s cca 500-1800,- za sezení. Cena se často odvíjí podle popularity terapeuta, délky praxe, absolvovaného vzdělání.Pokud narazíte na někoho, kdo za sezení chce řádově tisíce, ujistěte se, že to opravdu stojí za to, a není to jen drahý self-marketér.

2. DOPORUČENÍ.

Nejspolehlivější cestou je získat na někoho konkrétního doporučení od osoby, které věříte (a ideálně i vnímáte, že se u ní něco zlepšilo).  Může být těžké natrefit na někoho, kdo o tom mluví sám od sebe, proto nebojte se optat Vašich blízkých.

3. INTERNET.

Nemáte-li ve svém okolí nikoho, kdo by Vám mohl odborníka doporučit, zbývá Vám si někoho vygooglit. Klíčová slova mohou být: "psycholog" "psychoterapeut" "město" (ve kterém bydlíte), "obtíže" (které Vás trápí, například vztah, úzkost,...). Najděte si 2-3 odborníky a projděte si jejich stránky. Zaměřte se na následující:

4. VZDĚLÁNÍ.

V první řadě zkontrolujte jeho vzdělání a zkušenosti. Kvalitní odborník by měl mít vystudovanou vysokou školu ideálně se zaměřením na jednooborovou psychologii, případně také sociologii, sociální práci, speciální pedagogiku, a jiné "sociálně-humanitní" obory. Škola mu totiž 

5. ODBORNOST.

Vysoká škola ještě z odborníka nedělá psychoterapeuta.
Hledejte proto další vzdělání v podobě odborných výcviků, tréninků, licencí, certifikací, apod. Je rozdíl, svěříte-li se někomu, kdo absolvoval víkendový seminář koučování nebo 700hodinový psychoterapeutický výcvik. Koukejte se taky na roky, kdy je absolvoval. Odborník by se měl neustále vzdělávat. Je-li jeho poslední doplnění vzdělání staré víc než dekádu, zvážila bych svůj výběr. 

6. SUPERVIZE

Ne vždy to můžete zjistit z webové stránky, přesto je dobré na to koukat. Kvalitní psychoterapeut má supervizora. Znamená to, že i on sám dochází za jiným odborníkem a zlepšuje se ve své práci. Se supervizorem může řešit, jak pracuje se svými klienty, nebo konkrétní tématy, může také probírat svá osobní témata, která mu nějak překážejí v práci, apod. Je to ukázka pokory a vědomí, že i odborník je pouze člověk a může se rozvíjet.

7. ZAMĚŘENÍ

Teď už víte, že je to člověk, který se lidem věnuje, má proto patřičné vzdělání a dál se zlepšuje. Můžete nyní zkontrolovat, jestli se opravdu věnuje tomu, s čím potřebujete pomoct. Pokud se specializuje například na závislosti, nemusí to být dobrá volba pro řešení nevěry ve vztahu. 

8. SYMPATIE

Pokud máte vybráno, doporučuji se ještě podívat po rozhovorech, článcích nebo videích s daným odborníkem. Pomůže Vám to rozhodnout se, zda je Vám člověk sympatický a dokážete si s ním povídat.

9. KONTAKT

Napište mu sms nebo email. Psychoterapeuti mnohdy neberou telefon, protože mají zrovna sezení. Proto je písemná forma vhodnější.

10. OSOBNÍ SETKÁNÍ

Jakmile se domluvíte na prvním setkání, ještě to neznamená, že k němu musíte chodit. Budete-li i po prvním setkání cítit, že jste se dobře rozhodli, moc Vám blahopřeji. Pokud ne, zkuste vyzkoušet ještě někoho dalšího. Sama na prvních sezeních svým klientům říkám, že první setkání je oťukávací, a že je naprosto v pohodě si říct, že nebudeme pokračovat. Ráda pak zájemcům nabídnu kontakt na své kolegy, kteří by pro ně mohli být lepší volbou.