ROZHOVOR S BÁROU ŠUSTÍKOVOU, NAŠÍ TERAPEUTKOU VE VÝCVIKU

Rozhovor třeba o tom, co pro ni znamená psychoterapie, co je při práci s klienty důležité, a co by dělala, kdyby nedělala terapii.

Co tě vedlo k rozhodnutí stát se terapeutem?

Ať už jsem byla v jakémkoliv zaměstnání, ve většině případů jsem pracovala s lidmi. Bavilo mě mezi nimi být a bavit se o nejrůznějších tématech. Později jsem při mé práci začala postrádat vyšší smysl. Chtěla jsem prostor, kde lidem mohu něco předat, něčím je obohatit a zároveň být sama sebou, být sama sebou nástrojem, skrze který může někdo další objevovat sama sebe.

 

Co považuješ za nejdůležitější vlastnosti terapeuta?

Laskavost, otevřenost, umění naslouchat, umění jen být, umět věci odlehčit, ale umět i nastavovat hranice.

 

Co je pro Tebe nejdůležitější při práci s klienty? 

Navázání pocitu důvěry a bezpečí. Aby byl mezi námi prostor, ve kterém se klient bude cítit pohodlně, kde si může dovolit to, co jinde z nějakých důvodu nechce nebo nemůže. Vzájemná otevřená komunikace, jak z mojí strany ke klientovi, tak od klienta ke mě. To, že se klient muže o mě opřít, když to potřebuje.

 

Jaké jsou podle tebe základní složky úspěšné terapie?

Určitě to, že je nám ve společném prostoru spolu pohodlně. Důvěra v klienta a proces, i to že mohu být klientovi oporou v jeho nesnázích, muže si tak zažít sebe jinak, může ,,trénovat,, a posilovat nové dovednosti, a ty pak postupně aplikovat do běžného života.

 

Co je pro Tebe nejvíc frustrující na práci terapeuta? 

Při mé práci někdy musím být v myšlenkách daleko před klientem, často jsem s tím, čeho si on sám ještě nevšímá nebo nevidí.

 

Co děláš mimo práci, co ti pomáhá udržovat zdravý a vyvážený život?

Vařím, cestují, objevuji nové kavárny a restaurace, udržují přátelské vztahy, chodím do divadla a někdy jen tak jsem.

 

Jak zvládáš stres a co ti pomáhá jej překonat?

Někdy lépe někdy hůře… Péče a čas sama na sebe, mluvit o tom s přáteli nebo rodinou, kteří mi poskytnou nový unikátní pohled na danou situaci.

 

Kdybys nebyla terapeut, čím bys byla?

Miluji gastronomii, takže asi baristka nebo barmanka

 

Čeho by ses v životě nechtěla fakt vzdát?

Lídi kolem sebe, dobrého jídla…